Framgångsrik kommunikation i sociala medier för designers

Silo_glas_happy_Under hösten har jag upptäckt det intressanta med att intervjua för att få material till blogginlägg och även underlag för föredrag. Därför bestämde jag mig att inför föredragen på Formex ställa frågor till olika personer som är framgångsrika i sitt användande av sociala medier. Först ut är Kajsa Aronsson, designer på HAPPYsthlm.

Kajsa, du har jobbat med sociala medier länge. Kan du berätta hur du kom igång och varför?
Vi började tidigt att ta kontakt med olika bloggare som vi själva gillade när vi startade företaget 2007. Det var ett medvetet beslut från vår sida.

Min egen ingång till sociala medier var facebook som mina brorsdöttrar, då tonåringar, introducerade mig till. Då jag jobbat endel inom ideella föreningar lärde jag mig tidigt hur jag på bästa sätt skulle få fram information med hjälp av google & hemsidor.

I mitt sökande efter politiska beslut, protokoll, utredningar, vem som är ansvarig för olika beslut och annat. Något som jag sedan har haft en väldig nytta av i mitt mer företagsorienterade och kommersiella sökande på nätet.

Om du jämför sociala medier med traditionell marknadsföring, vilka fördelar respektive nackdelar ser du?
Sociala medier är ju i många sammanhang gratis, så det är en viktig aspekt för oss som mindre företag. Det direkta och mer personliga tilltalet, möjligheten till att kommunicera ger en väldigt närhet till de vi vill nå. Det finns något lekfullt, lättsamt och lustfyllt i snabbheten också, som passar oss som företag: Nu har vi gjort det här och så här tänker vi kring det som vi har gjort och här är första skissen och nu är den klar! Typ!

Utmaningen med de sociala medierna är att nå ut i det enorma flödet och att hitta tonen som folk gillar och som är HAPPYsthlm.

Traditionell marknadsföring har vi provat en del vad det gäller kartor och mer riktat material som vänder sig till turister och besökare i Gamla Stan. En mer generell marknadsföring på traditionellt sätt skulle kräva en helt annan budget än vad vi har. Då tänker jag alltså på helsidesannonser i inredningsmagasin och regelbundet annonserande i dagspressen.

Ni arbetar inte med en blogg, hur gör du då för att komma i kontakt med bloggare?
Vi tog ganska tidigt beslutet att inte starta en blogg, eftersom vi kände att det skulle kräva väldigt mycket jobb för att hålla den ambitiösa nivå som vi skulle önska. Istället har vi ägnat en del tid åt att följa och kommunicera med bloggare som vi gillar och helt enkelt vara uppdaterade vad som händer inom bloggvärlden. Bra bilder har vi prioriterat och med dessa har vi sedan kommunicerat ut till bloggare. Personligt tilltal och känslan för att du kontaktar en blogg som faktiskt är intresserad av det vi gör betyder väldigt mycket. Det är viktigt att inte vara oriktad och för bred när man kontaktar folk via nätet, spamtröttheten är stor.

Hur lägger du upp ditt arbete med sociala medier?
Kontinuitet och daglig koll på de stora viktiga bloggarna, uppdatering och regelbunden koll på instagram & facebook. Aktiv i kommenterande och kommunicerandet.

Vilken nytta har Happy av sociala medier?
Det har betytt väldigt mycket för oss när seriösa och duktiga bloggare har skrivit att de gillar oss och länkat vidare till vår hemsida. Inte minst har de internationella bloggarna betytt väldigt mycket för vår möjlighet att expandera utanför Sverige och exportera. Det är fantastiskt med den här gemenskapen som finns och att hitta människor över hela världen som delar ens intresse och utbyta erfarenheter och vidga ens sfär. Det är väldigt inspirerande och ovärderligt.

Är någon av dem mer betydelsefull än de andra? Varför i så fall.
Instagram med sin bild och korta text passar oss som är designorienterade väldigt bra, men det handlar nog också om att vara väldigt öppen och ha koll på vad som gäller. Det är olika i olika delar av världen och olika åldrar.

Mistel_low_Ulrika_Nihlen

Vi kan nog också säga att det har betytt och betyder väldigt, väldigt mycket för oss när några av de absolut världsledande bloggarna har skrivit om oss. Vi hade tur och blev omnämnda tidigt, vilket har öppnat upp enormt mycket för oss. Samtidigt kan vi se att vår styrka med att vi är tre formgivare som driver vårt företag gjort oss tacksamma och intressanta att skriva om.

Vad har det resulterat i att använda sociala medier? Har du konkreta exempel?
Väldigt konkret är att vi har fått kontakt med nya återförsäljare utanför Sverige som har läst om oss på bloggar. Vi har också fått kontakt med väldigt många roliga, intressanta, duktiga och spännande människor runt om i världen. Vi har blivit inbjudna till mässor och utställningar tack vare att vi har synts på nätet i rätt sammanhang.

Berätta lite hur du tänker när du publicerar material?
Bilder som är snygga, ibland direkt kopplade till våra produkter eller vår butik, men det kan lika gärna vara fina bilder i största allmänhet. Bara de är inspirerande och kan vara intressanta för andra som delar vårt design och inredningsintresse.

Att vara tydlig i den skriftliga kommunikationen och hitta en ton som passar företaget, som känns rätt och sympatisk. Är det för kommersiellt så upplever vi själva att vi tröttnar och överger den typen av aktörer.

Vad händer när du skriver om era produkter eller er butik?
En superkänslig balansgång som verkligen kräver fingertoppskänsla. Att beskriva oss själva, vår verksamhet och vad vi gör på ett intressant och fördjupat sätt. Då är responsen positiv och direkt.

OM HAPPYsthlm
The designers behind HAPPYsthlm are Katarina Andersson, Kajsa Aronsson and Caroline Lindholm, all three with extensive experience in the business.

In every step of the way HAPPYsthlm’s work is a collective achievement. Every new creation, print, vase, necklace is preceded by a vivid and dynamic discussion, where each of them engage their unique skills and talents.

Because of HAPPYsthlm’s respect and admiration for the Swedish craft tradition, they make an instinctive commitment to work with small suppliers in Sweden.

HAPPYsthlm is represented in Sweden, Finland, Denmark, Norway, Iceland, Germany, The Netherlands, Switzerland, South Korea, UK, USA, Japan & Hong Kong.

Our retailers – our HAPPYfriends

Foto: Ulrika Nihlén

Share

0 thoughts on “Framgångsrik kommunikation i sociala medier för designers”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.